Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

"Μεγάλη Παρασκευή:Επιτάφιος Θρήνος"

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος και η ημέρα της απόλυτης νηστείας.  
Το πρωί και ώρα 11:00 π.μ. τελείται η Λειτουργία των Μεγάλων Ωρών, η Αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού. Οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον Σταυρωθέντα Χριστό.
Από τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής ετοιμάζεται ο Επιτάφιος και τελείται ολονυχτία
στις περισσότερες Εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.
Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα. Παραδοσιακά απαγορεύεται κάθε εργασία, γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται η κατάποση του λαδιού.
Το βράδυ, σε όλο τον πλανήτη, οι Ορθόδοξοι Έλληνες ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ" καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά ακολουθούν τις περιφορές των Επιτάφιων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια.
Η συγκίνηση κορυφώνεται, όταν το σύνολο των πιστών που ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου εισέρχεται και πάλι μέσα στον Ναό περνώντας κάτω από τον Επιτάφιο, που τον κρατούν ψηλά νεαρά άτομα.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται.
Την ίδια ημέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε τον Επιτάφιο Θρήνο - Τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνουhttps://youtu.be/oY3OzPW4mQM



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Γιορτή Μητέρας 2023"

Η  γιορτή  της   Μητέρας  γιορτάζεται  κάθε χρόνο  σε  όλο   τον  κόσμο  τη  δεύτερη  ( 2η )  Κυριακή  του Μάη. Με την ευκαιρία της εορτής τ...