Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

"Ήθη και Έθιμα για την εορτή του Πάσχα"

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα είναι η Εβδομάδα Πένθους για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και για την οποία μιλήσαμε αναλυτικά στη χθεσινή ανάρτηση (14-04-2020).
Το Χριστιανικό Πάσχα ή Πασχαλιά ή Λαμπρή είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία
Οι ετοιμασίες για την εορτή του Πάσχα ξεκινούν αμέσως μετά τις Απόκριες, το Τριώδιο
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Νηστείας για 40 ημέρες
Τα λαϊκά έθιμα με βάση τον σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης του Κυρίου στην Ελλάδα είναι το άναμμα των λαμπάδων και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια μετά τη Θεία Λειτουργία της Ανάστασης στις Εκκλησίες, δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το "φιλί της αγάπης" την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα
Σε πολλές περιοχές αναβιώνουν ήθη και έθιμα, που έχουν τις ρίζες του από πολύ παλιά, όπως το "Κάψιμο του Ιούδα", οι Αλογοδρομίες, οι Αυγομαχίες, η Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου κτλ.
Η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και την ημέρα της Ανάστασης είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου Ιησού Χριστού, όπου οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και νηστεύουν.
Όλη η επόμενη εβδομάδα που ακολουθεί (από τη 2η ημέρα του Πάσχα) ονομάζεται "Διακαινήσιμη" είναι γιορτινή και οι πιστοί τα παλιότερα χρόνια για 40 ημέρες μετά το Πάσχα όταν συναντιόταν αντί για τον συνηθισμένο τρόπο χαιρετισμού έλεγαν "Χριστός Ανέστη" και "Αληθώς Ανέστη".
Για αυτό και η Εκκλησία μας για 40 ημέρες μετά το Πάσχα και μέχρι την ημέρα της Αναλήψεως έχει καθιερώσει τη λεγόμενη "Αναστάσιμη Προσευχή".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Γιορτή Μητέρας 2023"

Η  γιορτή  της   Μητέρας  γιορτάζεται  κάθε χρόνο  σε  όλο   τον  κόσμο  τη  δεύτερη  ( 2η )  Κυριακή  του Μάη. Με την ευκαιρία της εορτής τ...